Geometria. Czworokąt wypukły.
V.Abel: Na czworokącie wypukłym ABCD, w którym |AB|=|BC|, |AD|= 2√3, |DC|= 3−√3 można opisać okrąg.
Wiedząc, że przekątna AC ma długość 3√2, oblicz pole tego czworokąta.
5 wrz 21:14
rumpek: mamy za Ciebie robić zadania domowe? Sam spróbuj
5 wrz 21:15
V.Abel: rumpek, tu się zadaje pytania, jeśli potrzebuje się pomocy, więc dobrze wiem, co tu robię

!
jeśli potrafisz pomóc, to czekam.
5 wrz 21:16
rumpek: dobrze napisałeś "pytania", większość zadaje pytania dotyczące konkretnego problemu w całym
zadaniu, a nie wrzuca zadanie i czeka na gotowca. Staraj się zrozumieć, sam główkuj, na
gotowcach wiele się nie nauczysz
5 wrz 21:20
V.Abel: hej, robię jak uważam za stosowne i uwierz mi, że chcę zobaczyć czyujeś rozwiązania i nie sa
one moja praca domowa. zareczam Ci

wiec jak, wytlumaczysz?
5 wrz 21:22
V.Abel: Mi wyszło 5,44 j2 i zastanawia mnie, jak zrobić to zadanko, aby wynik nie był zapisany w
przybliżeniu tylko np w jakimś sensownym ułamku
5 wrz 21:24
rumpek: pokaż, że się starasz a będzie ci wynagrodzone

, dochodź sam do rozwiązania, pomyśl co można
tu wykorzystać, wypisz pomysły
5 wrz 21:25
V.Abel: zebrało Ci się na dyskusje i ponadto błędnie mnie oceniłeś. mógłbyś Ty lub ktokolwiek inny
napisać co i jak albo chociaż opisać szczególnie ten drugi trójkąt− równoramienny, bo mi się
pojawił kąt 36,6 i nie jestem pewien czy na pewno dobrze.
5 wrz 21:28
V.Abel: Czy ktoś mógłby mi pomóc, bardzo proszę.
5 wrz 21:34
rumpek: napisz jak to robiłeś
5 wrz 21:35
V.Abel: Z tw. cosinusow cosα i wyszło mi
√3/6 czyli α≈+− 73,2
P
1 = 0.5 * (3−
√3)(2
√3) sin73,2 ≈ 2,1
P
2= 0.5 *(2,64)
2 sin106,8 ≈ 3,34
czyli łącznie 5,44
ale jak to zapisać takim ładnym ulamkiem, da sie jakos? pierwsze pole na pewno, ale czy drugie

?
5 wrz 21:40
rumpek: nigdy nie przybliżaj kątów

masz błąd w tw. cosinusów, który kąt to u ciebie α?,
5 wrz 21:43
5 wrz 21:45
rumpek: Eta

za robociznę
5 wrz 21:46
V.Abel: pomiędzy 2√3 i 3−√3 A jak mam ich nie przybliżać, może napiszesz swoje rozwiązanie ?!
5 wrz 21:46
V.Abel: Dziękuję Eta

, bo niektórzy..
5 wrz 21:47
rumpek: chcesz same odpowiedzi, nie ma sprawy, tylko nie licz na nic więcej.
5 wrz 21:51
Eta:
5 wrz 22:00
ZKS:
rumpek
5 wrz 22:05
rumpek:
5 wrz 22:05
rumpek: ale
ICSP był od przytulania
5 wrz 22:06
ZKS:
Hehe może i od
ICSP dostaniesz przytulaka.
5 wrz 22:12
5 wrz 22:16
5 wrz 22:17
ZKS:
Nawet wszyscy dostaliśmy przytulaka.
5 wrz 22:21
Eta:
Kto ma pierwszeństwo?
5 wrz 22:22
rumpek: Eto potraktuj wpis
ICSP jako : "−f(
ICSP)"
5 wrz 22:25
Eta:
5 wrz 22:43
V.Abel: Dzięki za rozwiązanie, ale bardziej pomocne byłoby jeszcze wyjaśnienie co i jak, bo mi wyszło i
tak 5,44j2 Eta, skąd masz ∡120 ?
6 wrz 15:44