objętość stożka
Malinkaa^^: bardzo proszę o pomoc

Tworząca stożka ma długość 6cm i jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod kątem 45º, oblicz objętość tego stożka.
wzór na pole stożka: V=1/3 π r
2 *H
4 maj 20:20
imię lub nick:
4 maj 20:23
imię lub nick: α = 45º
4 maj 20:23
imię lub nick: wiesz jak?
4 maj 20:23
Malinkaa^^: tak samo to sobie namalowałam, więc wyszło że jest to trójkąt równoramienny i wynika z tego że
te oba boki mają taką samą miarę, tylko nie wiem jak to obliczyć
4 maj 20:24
Malinkaa^^: już wiem

2a
2 =6
2a
2=36 |2
a
2 =18
a= 3
√2
4 maj 20:27
Malinkaa^^: tylko jak mam obliczyć ta objętość?
1/3 π (3√2)2 * 3√2
4 maj 20:29
Malinkaa^^: i jak to obliczyć?
4 maj 20:30