postać ogólna! Proszę
Karolina: proszę o wytłumaczenie...
przedstaw trójmian kwadratowy w postaci ogólnej
a) y= 1/100 (x+10)(x−20)
i b) y=(x+√3) (x+1−√3)
5 wrz 21:07
asdf: trójmian kwadratowy = funkcja kwadratowa
| | 1 | |
a)y = |
| * (x + 10)(x − 20) |
| | 100 | |
| | 1 | |
y = |
| * (x2 − 10x − 200} |
| | 100 | |
5 wrz 21:10
Piotr:
wg mnie źle
y= ax2+bx+c
5 wrz 21:11
Karolina: a co to jest to a x i b− mój nauczyciel podał nam twierdzenia i mamy sobie sami radzić...
5 wrz 21:12
5 wrz 21:13
asdf: @Piotr, a to czemu?, więc:
jest już dobrze?
5 wrz 21:14
Mila:
Postac ogólna trójmianu: y=ax
2+bx+c i a ≠0
Trzeba wszystko wymnożyć.
5 wrz 21:15
Piotr:
lepiej

chodzi o to, zeby mozna bylo odczytac a,b i c z postaci ogolnej.
5 wrz 21:16
Piotr:
o własnie tak najlepiej
5 wrz 21:17
Karolina: a ten drugi ?
5 wrz 21:22
Karolina: tak krok po kroku jak to trzeba zrobić
5 wrz 21:23
Piotr:
wymnoz nawiasy i uporzadkuj
5 wrz 21:24
asdf: a coś od siebie? zadanie domowe trzeba dobrze spisać....?
5 wrz 21:24
Karolina: nie nie chodzi mi o zadanie domowe mam już to wyliczone ale od dwóch godzin siedzie nad tym nie
wiem co jest co...
wynik będzie y= x2 + x + √3 − 3
5 wrz 21:26
Piotr:
w pamieci mi tez tak wyszlo

a wypisz a,b i c, ok?
5 wrz 21:30
Mila: y=(x+√3) (x+1−√3) mnożysz "każdy wyraz przez każdy"
=x*x+ 1*x − √3*x + √3*x+√3*1+√3*(−√3)
y=x2+x+√3−3
5 wrz 21:31
Karolina: Aaa dziękuję
ps mój pies nazywa się Mila : )
5 wrz 21:36