?
Patryk: jeden z kątów Δ o obwodzie 6 ma miare α= 60
o , a stosunek długości boków zawartych w
ramionach tego kąta jest równy 1:2.Oblicz pole Δ
3a+b=6
b=6−3a z tw cosinusów
| | 1 | |
(6−3a)2=4a2+a2−2*2a*a* |
| |
| | 2 | |
skip
i mam
a
2−6a+6=0
http://www.wolframalpha.com/input/?i=a%5E2-6a%2B6%3D0
a =3+
√3 i a=3−
√3
no i dalej które a uwzględnic przy obliczaniu pola ?
5 wrz 20:48
5 wrz 21:00
Patryk: ale tam jest zrobione do tego momentu co ja zrobiłem a dalej ,,dokończ,, jest napisane
5 wrz 21:03
Eta:
"a ku ku" ...to ja
5 wrz 21:04
Patryk: ok ale co jest zle w moim sposobie ?
5 wrz 21:05
Patryk: a moze 6−3a>0 ?
5 wrz 21:06
Eta:
| | 6 | | 6(3−√3) | |
a= x√3 to: x√3+3x= 6 ⇒ x= |
| = |
| = 3−√3 |
| | 3+√3 | | 6 | |
5 wrz 21:07
Eta:
Dokładnie 6−3a>0 ⇒ a€ (0,2)
5 wrz 21:08
Patryk: tobie tez tak wyszło,czyli cos w tym jest
5 wrz 21:12
Patryk: czyli pole to
| | 1 | | √3 | |
P= |
| (3−√3)(6−2√3)* |
| ? |
| | 2 | | 2 | |
5 wrz 21:16
Patryk: wyszło, dzieki
5 wrz 21:16