Geometria.Trapez. Okrąg. . .
V.Abel: Witam po wakacjach! ! !
Mam ogromną prośbę o pomoc w tym zadaniu:
Na okręgu o danym promieniu r opisano trapez równoramienny ABCD o dłuższej podstwaie AB i
krótszej CD. Punkt styczności K dzieli ramię BC tak, że |CK| : |KB| = 2:3.
1. Wyznacz długość ramienia tego trapezu.
2. Oblicz cosinus kąta CBD
Naprawdę ważne ! ! !
5 wrz 20:46
rumpek:

1
o Z samych oznaczeń wprowadźmy sobie: |CK| = 2x i |KB| = 3x.
2
o a + b = c + d ⇒4x + b = 10x ⇒b = 6x
5 wrz 21:03
rumpek: 2
o wynika z warunku wpisania okręgu w trapez, natomiast te |CE| = 2x to wynika już z samego
przystawania trójkątów. Pozostało teraz obliczyć ramię wystarczy Tw. Pitagorasa.
(5x)
2 = x
2 + (2r)
2
25x
2 = x
2 + 4r
2
24x
2 = 4r
2 / : 4
6x
2 = r
2 / : 6
| | 5√6r | |
Zatem ramię trapezu wynosi: 5x = |
| |
| | 6 | |
5 wrz 21:07
V.Abel: dlaczego |CK| = 2x i |KB| = 3x. ? ? ? ?
5 wrz 21:10
rumpek: bo tak sobie oznaczyłem, napisałem przecież na początku
5 wrz 21:12
rumpek: Teraz aby obliczyć kąt cosα, będziemy potrzebowali twierdzenie cosinusów i tw. Pitagorasa:
1
o Tw. Pitagorasa
(5x)
2 + (2r)
2 = |BD|
2
| | 49r2 | |
|BD|2 = |
| , |BD| > 0 |
| | 6 | |
2
o Tw. cosinusów
|CD|
2 = |BD|
2 + |BC|
2 − 2 * |BD| * |BC|*cosα
i dalej już sam licz
5 wrz 21:13
V.Abel: Ok, dziękuję Ci bardzo, ale moje pytanie brzmi dlaczego tak właśnie oznaczyłeś, że ramię ma 2x
i 3x !?!?..
5 wrz 21:15
rumpek: "Punkt styczności K dzieli ramię BC tak, że |CK| : |KB| = 2:3.", wprowadziłem x bo przecież nie
wiemy co dokładnie mamy obliczyć, więc nie mogę wprowadzić suchych liczb. 2 i 3
5 wrz 21:18
V.Abel: Dobrze, właśnie to mnie zastanawiało, a można np x= 2/3y

?
P.S Wyczuwam u Cb niepotrzebne emocje. Więcej cierpliwości do ludzi. Nie ma niepotrzebnych
pytań
5 wrz 21:21
rumpek: "Dobrze, właśnie to mnie zastanawiało, a można np x= 2/3y" sprawdź sam

P.S. Zamiast dawać niewłaściwą ocenę, proponuję siąść i zacząć nadrabiać braki z gimnazjum.
5 wrz 21:26
V.Abel: Nie musisz na mnie naskakiwać i być bardziej wyrozumiały.
Tak ponieważ Ty zapisałeś 2x i 3x , a ja x= 2/3 y , to to samo?
5 wrz 21:31
rumpek: 1o nie naskakuje
2o napisałem ci abyś sam sprawdził, czyli rozwiązał zadanie z Twoimi oznaczeniami
3o coś zbyt łatwo oceniasz człowieka,
5 wrz 21:34
V.Abel: Ok, wyjaśnijmy coś sobie. To Ty odpowiadasz mi w sposób budzący we mnie mieszane uczucia, co to
Twojego nastawienia. Wrzucam tu całe zadanie i oczekuję jakiejś pomocy i odp na dalej
zadawanie pytania. I to Ty zbyt szybko oceniasz ludzi, biorąc mnie za kogoś kto, kolokwialnie
mówiąc," idzie na skróty"
Odp mi na pytanie?
5 wrz 21:43
rumpek: 1. Pomagający jest aby pomagać.
2. Sam musisz próbować, a nie liczyć na gotowe tak jak napisałeś.
3. Nie powinno być nastawienia pomagający musi tak jak jest to u Ciebie napisane "Wrzucam tu
całe zadanie i oczekuję jakiejś pomocy i odp na dalej zadawanie pytania".
4. Ja jak i większość osób pomagających nie jest za gotowcami, na które ty oczekujesz.
5. Ocenianie ⇒ jak wrzucasz 3 zadanie z rzędu i nawet nie próbujesz jego rozwiązać, to proszę
się nie dziwić. Ale z tego co pamiętam to nie oceniłem Ciebie

Napisałem tylko "mamy za
Ciebie robić zadania domowe? Sam spróbuj" i to było pytanie, no ale widać że z czytaniem też
kiepsko.
5 wrz 21:50