Prawdopodobieństwo
Anna: Prawdopodobieństwo − potrzebuję wskazówek
Panie i Panowie − zadania dotyczą rozkładu normalnego.
Do listy z poniższymi zadaniami dołączone są 3 następujące wzory:
Twierdzenie Moivre’a – Laplace’a
X−B(n,p) −> X−N(np, √npq)
Y=Xn −> Y−N(p, √pqn)
Twierdzenie Lindberga−Levy’ego
Y=∑ Xi−N(nm, δ√n)
Domyślam się, że w celu "obliczenia" prawdopodobieństwa trzeba na podstawie danych policzyć
parametry rozkładu.
Proszę o wskazówki, którego wzoru w którym zadaniu należy użyć.
1.
W lesie odsetek grzybów trujących wynosi 0,03. Zmienną losową X jest liczba trujących grzybów
wśród 500 znalezionych.
a) oblicz prawdopodobieństwo, że liczba grzybów trujących będzie nie mniejsza niż 13.
b) oblicz prawdopodobieństwo, że częstość występowania grzybów trujących będzie mniejsza niż
0,04.
2.
Ania rzuciła symetryczną kością do gry 300 razy. Za sukces uznała wyrzucenie liczby oczek nie
mniejszej niż 3. Zmienną losową jest liczba sukcesów osiągniętych podczas rzutów.
Oblicz prawdopodobieństwo, że liczba sukcesów będzie mieściła się w przedziale od 190 do 210.
3.
Oszacowano, że 60% samochodów używanych ma klimatyzację. Zmienna losowa X jest liczbą używanych
samochodów wyposażonych w klimatyzację wśród 3 losowo wybranych.
a) Oblicz prawdopodobieństwo, że przynajmniej 2 samochody są wyposażone w klimatyzację.
b) Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród 500 samochodów mniej niż 280 jest wyposażonych w
klimatyzację.
Czy to zadanie nalezy potraktowac jak 2 zadania, czyli 2z3 i 280x500? Wtedy w pierwszym
podpunkcie zastosowalabym rozklad dwumianowy z powodu malej liczby prob.
4.
Wiadomo, że 80% telefonów komórkowych ma kolorowy wyświetlacz. Jakie jest prawdopodobieństwo,
że wśród 500 telefonów najdzie się ponad 420 z kolorowym wyświetlaczem?
5.
W obiegu 4% monet jest fałszywych. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród 1000 monet znajdzie
się 50 fałszywych?
6.
Dzienna liczba alarmów pożarowych jest zmienną losową o rozkładzie Poissona. Jakie są szanse,
że w ciągu 60 dni straż pożarna będzie interweniować mniej niż 500 razy?
Zadania od 1−5 rozwiązałam używając wzoru nr 1, ale sądzę, że pozostałe nie zostały podane bez
potrzeby.
Za moment podam swoje rozwiązanie zadania 2 − tylko tutaj z pierwiastek z iloczynu był liczbą
całkowitą, więc chyba jest OK.
5 wrz 19:48
Anna: Zadanie 2
Stosuje wzor 1
n=300
p=4/6
q=2/6
X−N[300x46 √300x86]
X−N[200,√400]
X−N[200,20]
Standaryzacja
T=[190−200]/20=−0,5
T=[210−200]/20=0,5
P[190≤k≤210]=0,1915 x2 = 0,383
Wartosci odczytane z tablic matematycznych
KTORE ZADANIA Z POZOSTALYCH MOGE ROZWIAZAC TYM SPOSOBEM?
KTORYCH WZOROW UZYWAC?
CHODZI MI WYLACZNIE O TE WZORY, NAJCHETNIEJ WSZYSTKO ROZWIAZALABYM PIERWSZYM JAK POWYZSZE
ZADANIE
ANNA
5 wrz 20:40
Anna: Wybaczcie przypominanie o sobie, ale chcialabym juz miec te zadania z glowy a wciaz nie wiem co
z tymi wzorami
Widze, ze rozwiazujecie dlugie i skomplikowane zadania a moja prosba o wskazowki − nie
rozwiazania jest wciaz ignorowana
Zrobilam cos nie tak? W takim razie poprawcie mnie prosze − jestem tutaj pierwszy raz.
6 wrz 14:08
Anna: Wybaczcie przypominanie o sobie, ale chcialabym juz miec te zadania z glowy a wciaz nie wiem co
z tymi wzorami
Widze, ze rozwiazujecie dlugie i skomplikowane zadania a moja prosba o wskazowki − nie
rozwiazania jest wciaz ignorowana
Zrobilam cos nie tak? W takim razie poprawcie mnie prosze − jestem tutaj pierwszy raz.
6 wrz 14:09
b.: w rozwązaniu z 20:40 źle podstawiłaś:
| | √2400 | | 20√6 | |
√npq = √300*46*26 = |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | |
poza tym byłoby dobrze (nie sprawdzałem danych w tablicach)
zadania 1−5 (oprócz 3a) można rozwiązać podobnie
nie sugeruj się tym, czy pierwiastek z npq wychodzi całkowity czy nie
6 wrz 17:07
b.: > Zrobilam cos nie tak?
Wszystko ok, chociaż zwykle szybciej uzyskasz odpowiedź, jak zaczniesz od jednego zadania które
rozwiązałaś i pokażesz swoje rozwiązanie z prośbą o sprawdzenie.
Poza tym temat jest dość egzotyczny, więc i dłużej trzeba poczekać na odpowiedź.
6 wrz 17:10