ekstremum - wartość bezwzględna
Olga: W jaki najprostszy sposób można sprawdzić, czy funkcja posiada ekstremum, tam gdzie ma ostrze?
Czy f(x) = |x| ma ekstremum w punkcie (0,0)? Według mnie to oczywiste, ale gdzieniegdzie
spotykam się z opinią, że nie. Proszę o pomoc
5 wrz 19:46
Bogdan:
Podaj Olgo definicję ekstremum, ta definicja daje odpowiedź na Twoje pytanie.
5 wrz 19:53
Olga: chodzi mi o fragment z definicji ekstremum − funkcja posiada w punkcie x0 pochodną, która
przyjmuje w nim wartość 0. z tego wynika, że jednak tego ekstremum nie ma?
A w przykładzie f(x) = |x| (x2 +1) w punkcie x=0 istnieje ekstremum − minimum.
Nadal tego nie rozumiem, proszę o pomoc
5 wrz 20:02
Olga: Ale z warunku wystarczającego istnienia ekstremum funkcji wynika, że jednak |x| posiada
ekstremum ?
5 wrz 20:16
Bogdan:

Chodzi o definicję.
Funkcja przyjmuje w punkcie x
0 minimum lokalne, jeśli w pewnym otwartym otoczeniu
tego punktu funkcja nigdzie nie ma wartości mniejszych od wartości f(x
0).
Funkcja przyjmuje w punkcie x
0 maksimum lokalne jeśli w pewnym otwartym otoczeniu
tego punktu funkcja nigdzie nie ma wartości większych od f(x
0).
Na tym rysunku w punkcie x
0 istnieje maksimum
5 wrz 20:22