Rozłóż wielomian na czynniki
Misiek: Mam wielomian który muszę rozłożyć na czynniki:
w(x) = 2x
5 − 5x
4 + 3x
3 = x
3(2x
2 − 5x + 3) = i nie rozumiem dalej tego zapisu = x
3 *
| | 3 | |
2(x−1)(x− |
| ) = x3 (x−1)(2x−3) |
| | 2 | |
proszę o WYJAŚNIENIE
5 wrz 19:41
ICSP: | | 3 | | 3 | | 3 | |
x32(x−1)(x− |
| ) =x3* 2 * (x−1) * (x − |
| ) =x3* (x−1) * 2(x− |
| ) =x3* (x−1) * |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
(2x − 3)
5 wrz 19:44
Buuu:
Policz sobie Δ, x1 i x2 w 2x2 − 5x + 3 i sprowadź do postaci iloczynowej.
5 wrz 19:46
Misiek: | | 3 | |
dlaczego nie obliczamy 2(x−1) tylko 2(x− |
| )  |
| | 2 | |
5 wrz 20:42
ICSP: aby nie było ułamków i wszystko wyglądało ładnie
5 wrz 20:47
Misiek: DZIĘKI
5 wrz 20:50