Bardzo proszę o rozwiązanie
Ann.: W okrąg wpisano trapez o wysokości h. Kąt między promieniami okręgu poprowadzonymi do końcó
jednego z ramion trapezu jest równy 2a. Wykaż, ze pol tego trapezu wyraża się wzorem P=h2ctgα
5 wrz 19:37
Eta:
Pomogę

cierpliwości ... rysuję
5 wrz 19:59
Ann.: cierpliwie czekam
5 wrz 20:04
Eta:

1/ trapez jest równoramienny ( dlaczego? (podaj uzasadnienie
2/ miara kąta BAC = α (dlaczego?
| | |AE| | |
4/ z trójkąta prostokątnego AEC : |
| = ctgα |
| | h | |
otrzymasz
P(trapezu)= h
2ctgα
c.n.u.
5 wrz 20:14
rumpek: nie było sprecyzowane kto ma podać odpowiedź więc ..

za robociznę
5 wrz 20:15
Eta:
Hej
rumpek 
robotę Ci zabrałam?
5 wrz 20:19
rumpek: nein,

za robociznę należało się Tobie
Eto 
i "bry"
5 wrz 20:20
Ann.: dziękuję bardzo
5 wrz 20:25
Eta:
Na zdrowie
Ann .....
5 wrz 20:28