stopień wielomianu
Misiek: Jaki jest stopień wielomianu?
1.
st(w) = 3
st(v) = 5
a) st(w * v) = ?
b) st(w+v) = ?
________________________
2.
st(w) = 4
st(v) = 4
a) st(w+v) = ?
proszę o wyjaśnienie.
5 wrz 19:28
ICSP: a) 8
b) 5
a) nie możemy powiedzieć.
5 wrz 19:29
Misiek: chodzilo mi o wyjasnienie
5 wrz 19:38
ICSP: Są twierdzenia :
Mając dwa wielomiany. Pierwszy stopnia q, drugi stopnia r (q ≠ r) to :
st(q*r) = q+r
st(q+r) = max{q;r}
jeżeli natomiast q = r to :
st(q*r) = 2q
st(q+r) jest nie do określenia bez znania współczynników wielomianów.
Jeżeli nie wiesz ska to się bierze to pomnóż sobie kilka wielomianów a na pewno zrozumiesz.
5 wrz 19:42
Misiek: dalej nie rozumiem ostatniego przykładu, a dodatkowo w zeszycie mam coś takiego:
st(w) = 4
st(v) = 4
st(w+v) ≤ 4
w(x) = x4 + 2x v(x) = 3x4 − 4 st(w+v) = 4
w(x) = x4 + 3x3 v(x) = −x4 + 3 st(w+v) = 3
w(x) = 2x4 + x v(x) = −2x4 + 1 st(w+v) = 1
5 wrz 21:02
ICSP: ale czego dokładnie nie rozumiesz?
Jak się liczy stopień wielomianu?
5 wrz 21:10
Misiek: w(x) = x4 + 2x v(x) = 3x4 − 4 st(w+v) = 4
w(x) = x4 + 3x3 v(x) = −x4 + 3 st(w+v) = 3
w(x) = 2x4 + x v(x) = −2x4 + 1 st(w+v) = 1
z tego zapisu powyżej
5 wrz 21:17
ICSP: Są to tylko przykłady wielomianów aby udowodnić że stopień nie musi być = 4
w(x) = x4 + 2x − stopień IV
v(x) = 3x4 − 4 − stopień IV
w(x) + v(x) = x4 + 2x + 3x4 − 4 = 4x4 +2x − 4 − stopień IV
II
w(x) = x4 + 3x3 − stopień IV
v(x) = −x4 + 3 − stopień IV
w(x) + v(x) = x4 + 3x3 − x4 + 3 = 3x3 + 3 − stopień 3
tak samo mogę podać przykład wielomianów stopnia IV których suma będzie wielomianem stopnia:
II − w(x) = x4 + 3x , v(x) = −x4 + 3x2 − 5
I − w(x) = −x4 + x , v(x) = x4 + 5
zerowego − w(x) = −v(x)
5 wrz 21:23
Misiek: teraz rozumiem, jeszcze raz dzięki
5 wrz 21:32