rozw
Maarta: Masę m kaszalota, w zależności od jego długości x, można w przybliżeniu opisać za pomocą
funkcji m(x)=ax³ gdzie a jest pewną stałą. Kaszalot o długości 9 m i masie 6t może w
przyszłości osiągnąć długość 20m. Oblicz, jaka będzie wtedy jego masa.
5 wrz 19:19
pigor: ... z warunków zadania :
m(20)=a*204=? , ale
a*9
4=6 ⇒ a=6*9
−4 , zatem
m(20)=6*9
−4*20
4=6* (
209)
4 ≈
146,3 t .
5 wrz 19:31
Maarta: ma wyjść 66 t:(
5 wrz 19:38
Piotr:
zamien potege 4 na 3
5 wrz 19:51
Maarta: Tak właśnie teraz lepiej

tylko nie rozumiem czemu tam jest do potegi −3 a nie 3?
5 wrz 19:55
5 wrz 19:58