Rozwiązanie równania z silnią.
ysiulec: Cześć, zaliczyłem ścianę przy zadaniu z rozwiązaniem równania:
(n+1)! = 110(n−1)!
n!(n+1) = 110(n−1)!
Wyczuwam tu równanie kwadratowe, ale nie wiem co zrobić z prawą stroną.
Ktoś pomoże?
5 wrz 19:10
ICSP: n! = (n−1)!*n
teraz ja czuję tu równanie kwadratowe
5 wrz 19:11
ysiulec: czyli:
n(n+1)(n−1)! = 110(n−1)!
Skracamy (n−1)!
dostajemy n(n+1)=110
bingo!
Dziękuję
5 wrz 19:16
ysiulec: A, no i pamiętamy że dziedziną jest zbiór liczb naturalnych.
5 wrz 19:17
ICSP: i teraz wystarczy już tylko przy założeniu że n∊ N napisać :
n(n+1) = 10 * 11 ⇒ n = 10
5 wrz 19:17
ysiulec: I znów ściana, tym razem na tym:
no to lecę:
| | n!(n+1)−n! | |
... = |
| |
| |  | |
Nie wiem co z mianownikiem zrobić.
5 wrz 19:31
5 wrz 19:32
jj: U{(23)(33}
2 wrz 19:34