Policz granice
sunrise80: przy x→1
5 wrz 19:07
sunrise80: błąd
ex−1 −1 w liczniku
5 wrz 19:08
Krzysiek: | | et −1 | |
skorzystaj z tego, że: |
| →1 dla t→0 |
| | t | |
5 wrz 19:09
sunrise80: ok ok dzięki
a jeśli w liczzniku byłoby to samo tylko przed 1 "+" to granica wyniosła by 0 ?
5 wrz 19:11
Krzysiek: w którym przykładzie?może napisz o co Tobie chodzi
5 wrz 19:13
pigor: ... np. tak :
| | ex−1−1 | | ex−1−1 | |
lim x→1 |
| = lim x→ 1 |
| = |
| | x2−1 | | (x−1)(x+1 | |
| | ex−1−1 | | 1 | |
= lim x→ 1 |
| * |
| = |
| | x−1 | | x+1 | |
| | ex−1−1 | | 1 | | 1 | |
= lim x−1→ 0 |
| * lim x→ 1 |
| = 1* |
| = 12 . ... |
| | x−1 | | x+1 | | 1+1 | |
5 wrz 19:16
sunrise80: o taki przykład teraz mi chodzi
przy x→1
5 wrz 19:19
5 wrz 19:19
Krzysiek: więc liczysz granicę jednostronne i sprawdzasz czy są takie same
5 wrz 19:19