z podanego wzrou wyznacz a,c (a,b,c > 0 )
klaudial:
5 wrz 18:33
Artur z miasta Neptuna:
Podaj cale zadanie bo to co napisalas nie daje zadnego pola do manewru
5 wrz 18:36
klaudial: takie jest zadanie jest to ostatni przykład...
z podanego wzoru wyznacz wskazane wielkości a i c(a,b,c>0)
| | (a+b+c) | | (a+b−c) | |
d) P= |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | |
5 wrz 18:47
pigor: ...no to np. tak:
P= 12(a+b+c) *12(a+b−c) /* 4 ⇔ 4P=(a+b)
2−c
2 ⇔
c2=(a+b)2−4P ⇔
⇔ |c|=
√(a+b)2−4P ⇔
c= −√(a+b)2−4P lub
c= √(a+b)2−4P ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
... jak wyżej i od miejsca ... =
c2=(a+b)2−4P ⇔ c
2+4P=(a+b)
2]] ⇔
⇔ a+b=
√c2+4P ⇔
a= √c2+4P−b . ...
5 wrz 19:00
klaudial: dziękuje bardzo
5 wrz 19:02
Saizou : Piogor zostaje tylko jedno c=√(a+b)2−4P bo z założenia masz że a,b,c>0
5 wrz 19:04
Saizou : przepraszam miało być pigor
5 wrz 19:05
pigor: ... masz rację, no tak c>0 ⇒ |c|=c dziękuję . ....
5 wrz 19:08
Saizou : proszę bardzo
5 wrz 19:10