5 wrz 18:11
Artur z miasta Neptuna:
Na moje oko jest to √15
5 wrz 18:12
Maslanek: U{5}{U{√5*√15{√9}
5 wrz 18:15
Maslanek: Zepsułem
5 wrz 18:15
Artur z miasta Neptuna:
A nie ... dobrze 4√15
5 wrz 18:16
Patryk: obliczyłem na kalkulatorze i chyba jest tak jak ja mówie , no ale pewny nie jestem
5 wrz 18:17
Patryk: ok dzięki wielkie
5 wrz 18:17
Patryk: sprawdzicie , proste zadanie
wysokość Δ równoramiennego poprowadzona do podstawy i odcinek lączący środek podstawy ze
środkiem ramienia mają dlugosc 1 oblicz dlugosc podstawy trojkąta
wychodzi mi 2√3 o w odpowiedziach jest √3
5 wrz 18:45
Patryk: nie moge nic narysować
5 wrz 18:46
Patryk: ?
5 wrz 19:21
Bogdan:
Warto pokazać obliczenia:
| 50 * √3 | | 5*31/2 | |
| = |
| = |
| | [5*(5*3)1/2]1/2 | |
| | 5 * 31/2 | |
= |
| = |
| | 51/2 * 51/4 * 31/4 | |
= 5
1−(1/2)−(1/4) * 3
(1/2)−(1/4) =
= 5
1/4 * 3
1/4 = 15
1/4 =
4√15
5 wrz 19:38
Bogdan:
| 1 | | b | | 1 | |
| = sinα i |
| = sinα ⇒ |
| = b ⇒ 4b2 = 1 ⇒ 16b2 = 4 |
| 4b | | 1 | | 4b | |
a
2 = (4b)
2 − 1
2 = 16b
2 − 1 = 4 − 1 = 3 ⇒ a =
√3
Podstawa 2a = 2
√3
5 wrz 19:38