2 podstawowe zadania palimetria
Douglass: Bardzo prosiłbym o pomoc w 2 zadaniach z planimetrii, okręgi i proste
1. Podaj odległość między środkami tych okręgów
a) O(−2,0), R=4, S(−1,0), r=2
b) O(3,3), R=4, S(0,−2), r=1
c) O(−2,0), R=6, S(−2,4), r=2
d) O(0,0), R= 3/2, S (2 √2 , 0), r=3/2
Podaj liczbę punktów wspólnych okręgu o środku w punkcie O i promieniu R z okręgiem o środku w
punkcie S i promieniu r, w zależności od r
a) O(−3,0), R=5, S(4,0)
b) O(2,0), R=4, S(2,−1)
c) O(√2 , 0), R=3, S( √2 , − √3 )
d) O (1/2, 0), R=1, S( −10/3, 0)
Z góry dzięki za pomoc