cos dla studentów i ie tylko...
Łukasz: cos dla studentów i nie tylko...
.podaj terść twierdzenia o niezależności całki od drogi całkowania. pokazując że można to
twierdzenie zastosowac i oblicz
∫(x2 + y2) dx + (y2 − 2xy)dy
pod całka jest symbol jakby sumy a podnim AB, symbol ten oznacza krzywą regularną od punktu A
do punktu B, gdzie A =(1,0) i B= (4,3)
5 wrz 17:55
Krzysiek: na pewno tak ma to wyglądać?
bo aby można było skorzystać z tego tw. to musi zachodzić:
niech: P=x
2 +y
2
Q=y
2 −2xy
a tu to nie zachodzi...
5 wrz 18:02
Łukasz: przepraszam tam w pierwszym nawiasie mam blad powinien byc minus zamiast plusa ale czy cos to
daje?
5 wrz 18:07
Krzysiek: ale gdzie konkretnie ten minus?
da to coś gdy będzie spełniony ten warunek.
5 wrz 18:08
Łukasz: p= X2 − Y2
5 wrz 18:09
Krzysiek: i jak myślisz zmienia to coś?
5 wrz 18:11
Łukasz: dlamnie prawde mowiac nadal nie zmienia to nic ale taki przyklad mam dokladnie z egzaminu i
jestem pewien ze dobrze jest przepisany
5 wrz 18:13
Krzysiek: | | dP | | dQ | |
to policz: |
| i |
| i sprawdź czy są równe |
| | dy | | dx | |
5 wrz 18:15
Łukasz: | DQ | |
| =−2y ok pasuje i jak dalej to udowodnic? |
| DX | |
5 wrz 18:18
Krzysiek: czyli istnieje taka funkcja np; F(x,y), że:
pierwszą równość całkujemy po 'x' otrzymujemy:
| | x3 | |
F=∫(x2 −y2 )dx= |
| −xy2 +C(y) |
| | 3 | |
| | dF | |
policzmy teraz: |
| =−2xy +C'(y) =Q =y2 −2xy |
| | dy | |
czyli: C'(y) =y
2
| | x3 | | y3 | |
zatem: F= |
| −xy2 + |
| |
| | 3 | | 3 | |
∫
AB Pdx+Qdy =F(B)−F(A)
5 wrz 18:26
Łukasz: ok a co z tymi punktami one nie wyznaczaja nam jakis granic całkowania?
5 wrz 18:28
Krzysiek: to masz w ostatniej linijce wstawisz współrzędne tych punktów do funkcji F (różniczki )
5 wrz 18:29
5 wrz 18:35
Krzysiek: student raczej umie korzystać z google
5 wrz 18:39
5 wrz 18:41
Krzysiek: nie szukałem...
5 wrz 18:42