Ciągi
Lidka: cztery liczby tworzą ciąg geometryczny. wyznacz je wiedząc że czwarta liczba jest mniesza od
drugiej o 8, a liczba trzecia jest mniejsza od pierwszej o 24.
4 maj 20:01
@Basia: Pomagam
4 maj 22:04
@Basia:
a1,a2,a3,a4 ciąg geometryczny
a4 = a2−8
a3 = a1−24
a2 = a1*q
a3 = a1*q2
a4 = a1*q3
a1*q3 = a1*q−8
a1*q2 = a1−24
z pierwszego
a1*q3 − a1*q = −8
a1*q*(q2−1) = −8
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z drugiego
a1*q2 − a1 = −24
a1(q2−1) = −24
podstawiamy do podkreślonego
−24q = −8
q = 13
a1*(19−1)=−24
a1*(−89) = −24
a1 = 24*98
a1 = 3*9
a1=27
a1 = 27
a2 = 9
a3 = 3
a4 = 1
4 maj 22:15
pazio: heh @Basia, już to dziś robiłam. ludzie weźcie się zgadujcie albo coś a nie wstawiajcie te same
zadania
4 maj 22:56
@Basia: Widzisz pazio bardzo często się zdarza, że te same osoby wstawiają te same zadania pod różnymi
nickami jeżeli uważają, że już za długo czekają na odpowiedź.
4 maj 22:59
pazio: aha... tylko że ja to rozwiązałam

i to jeszcze dorzucając komentarze więc zajęło mi to
tragicznie długo. gr
4 maj 23:02