caleczka
Paweł: Całka :
∫x*√1−3x
prosze o jakas podpowiedz
5 wrz 17:28
Krzysiek: podstawienie:
t=√1−3x
5 wrz 17:42
Paweł: t=
√1−3x
2tdt=−3dx
czy o to chodzi?
5 wrz 17:46
Krzysiek: tak
5 wrz 17:48
Paweł: i dalej nie wiem co zrobic
5 wrz 17:49
Paweł: ta 1 mi przeszkadza nie wiem co z nia zrobic
5 wrz 17:50
Krzysiek: | | 1−t2 | | 2t | |
po zamianie otrzymujesz:∫ |
| *t * |
| dt = |
| | 3 | | −3 | |
a to już całka z wielomianu czyli najprostsza jaka może być
5 wrz 17:52
Paweł: no i jedne t sie skracaja wyciagamy 1/3 przed nawias
5 wrz 17:54
Krzysiek: żadne 't' się nie skraca...
| | 2 | | 2 | | 2 | |
=− |
| ∫(1−t2) t2 dt =− |
| ∫t2 dt + |
| ∫t4 dt =... |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
5 wrz 17:56
Paweł: wyszlo

dzieki
5 wrz 17:56