liczba przeciwna i odwrotna
szklanka:
Co to jest liczba przeciwna i liczba odwrotna ,przykłady były by mile widziane
5 wrz 17:25
ICSP: a − pewna liczba
−a − liczba przeciwna do liczby a
| 1 | |
| − liczba odwrotna do liczby a (dla a ≠ 0 ) |
| a | |
5 wrz 17:25
Piotr:
piszę
5 wrz 17:26
Piotr:
za późno
5 wrz 17:26
ICSP: Szybkość
5 wrz 17:26
szklanka: mam taką liczbę 10 − √3 liczba przeciwna to −10 −√3?
5 wrz 17:29
asdf: nie
5 wrz 17:34
Piotr:
przeciwna do: −32423−√243324324+√13312123 to:
−(−32423−√243324324+√13312123)
5 wrz 17:37
ICSP: zależność między liczbą a liczbą do niej przeciwną jest następująca :
a + (−a) = a− a = 0
można w ten sposób łatwo sprawdzić czy dobrze policzyłeś liczbę przeciwną :
10 −
√3 + −10 −
√3 = − 2
√3 ≠ 0 − coś jest źle
5 wrz 17:39
asdf: P.S zależność między liczbą a liczbą do niej odwrotną jest następująca:
5 wrz 17:45
szklanka:
Dzięki bardzo za te zależności ,
liczbą odwrotną −√10−3 jest √10+3
tylko jak te dwa wyrażenia dodaje to nie wychodzi 1
albo coś źle robię?
6 wrz 15:14
szklanka: to jest źle
6 wrz 15:15
szklanka: teraz jest dobrze ↓
liczbą odwrotną √10−3 jest √10+3 tylko jak te dwa wyrażenia dodaje to nie wychodzi 1 albo coś
źle robię?
6 wrz 15:15
ICSP: Masz mnożyć nie dodawać
6 wrz 15:17
szklanka: sory !
6 wrz 15:19
kkk...: Jaka jest liczba przeciwna do liczby 0 ?
6 wrz 21:43
lolo: może mi ktoś podać 20 liczb odwrotnych
5 wrz 19:06
pp: liczba odwrotna do −1,4 to ile
10 paź 20:16
Mila:
| 1 | | 5 | | −7 | | −5 | |
| =− |
| bo |
| * |
| =1 |
| −1.4 | | 7 | | 5 | | 7 | |
− Dlaczego wyciągasz wpisy z dawnych lat?
10 paź 20:31