Ratunku! ;)
Ja: Mam prosbe

za zadanie mialam przejsc z postaci ogolnej do postaci kanonicznej z uzyciem wzoru
skroconego mnozenia.Wyglada to tak:
f(x)=2x
2+6x+2
f(x)=2(x
2+3x)+2
| | 9 | | 9 | |
f(x)=2[(x2+3x+ |
| )− |
| ]+2 |
| | 4 | | 4 | |
Nie rozumiem skąd wzięło się tam dziewięć czwartych...Jesli ktoś mógłby wytłumaczyc mi tą 3
linijke byłabym wdzięczna ; >
5 wrz 17:06
Buuu:
Raz 94 dodano, raz odjęto, czyli w zasadzie nic nie zmieniono. A jest to potrzebne bo:
2((x2 + 3x + 94) − 94) + 2
2((x+32)2 − 94) + 2
2(x+32)2 − 1,5
5 wrz 17:18
Buuu:
Po prostu ładnie pasuje do wzoru skróconego mnożenia
5 wrz 17:18
5 wrz 17:36
Ja: a wlasciwie po co,a nie skad...
5 wrz 17:36
asdf: wiesz jak wygląda postać kanoniczna?
5 wrz 17:38
Ja: Ja mam to rozwiązane dalej tylko nie rozumiem skad taki krok,jak rozumowac.a ze do wzoru pasuje
to wiem,tylko chcialabym to jakos zauwazyc...
5 wrz 17:38
Buuu:
po co to było 94, a 32 jest tylko konsekwencją wciągnięcia x2 + 3x + 94 do
wzoru skróconego mnożenia: (a+b)2 = a2 + 2ab + b2. 94 to b2, więc b = 32
5 wrz 17:38
Ja: tak...a(x−p)2+q
5 wrz 17:39
Ja: Jestem po pierwsezj lekcji i niezbyt ogarniam .moglibyscie tak od poczatku?JAK ROZUMOWAC ...
5 wrz 17:42
Buuu:
x2 + 3x musimy wciągnąć do wzoru skróconego mnożenia z sumą(bo tam plus jest). Znasz tylko
jedne taki wzór:
(a+b)2 = a2 + 2ab + b2, tylko, że czegoś nam brakuje: nie ma przecież b2.
x2 = a2 ⇔ a = x
i teraz ciekawsza część:
3x = 2ab, za a wstawiamy wyliczony wcześniej x
3x = 2xb /:2x
32 = b
5 wrz 17:42
asdf: Ok, zaraz Ci to wytłumaczę
5 wrz 17:42
asdf: o, już
Buu Ci wytłumaczył(a)
5 wrz 17:43
asdf: Chcesz drugi sposób liczenia?
5 wrz 17:45
Buuu:
Skoro b = {3}{2} to do wzoru musimy wstawić b2, czyli 94:
x2 + 3x + 94
Skoro z nikąd dodaliśmy 94 to gdzie indziej trzeba zabrać 94 i stąd mamy:
(x2 + 3x + 94) − 94
5 wrz 17:47
Ja: dzięki wielkie! teraz rozumiem.tylko cholera muszę to jakoś pojąć bo przeciez nie bede za
kazdym razem ukladac rownania
5 wrz 17:48
Ja: drugi mam w zeszycie i tez go nie rozumiem...ale ponoc wszystko opiera sie na wzorach ...wiec
m,oze dam rade.chyba ze bedziesz tak mily i wytlumaczysz...; >
5 wrz 17:50
asdf: tak, z deltą?
5 wrz 17:54
Ja: yhym ...
5 wrz 17:55
asdf:
y =
2x
2 + 6x
+2
a = 2
b = 6
c = 2
Δ = b
2 + 4ac
Δ =
36 − 4*
2 *
2
Δ = 36 − 16 = 20
postać kanoniczna:
y =
a(x − p)
2 + q
5 wrz 17:57
asdf: Pierwsza klasa, czy druga?

Nie wiesz to pytaj, ja wrócę koło 19:30 to mogę ewentualnie Ci odpisać jak nikt tu nie zaluka
5 wrz 17:59
Ja: Dziękuję!

rozumiem. Musze tylko zrobic parę przykładów i powinno byc dobrze ;> 2 metoda jest
łatwiejsza ...
5 wrz 18:02
Ja: Możesz dac jakiś przykład o proporcjonalnym stopniu trudności,ja zrobie go ta metoda pierwszą i
sprawdzisz?
5 wrz 18:04
asdf: Proszę, jak zaczynasz "zabawę" z funkcjami to polecam Ci ściągnąć program
geogebra,
łatwiej zrozumiesz jak będziesz widzieć to na "kartce":
http://www.geogebra.org/cms/en/download
ściągnij wersje "webstart"
5 wrz 18:05
Ja: 2...w 1 była o niebo prostsza funkcja liniowa

Ok,to jak będziesz miał czas to napisz
5 wrz 18:05
Ja: O spoko...
Dokładnie ''zabawę'' −,−
5 wrz 18:06
asdf: Już nie mam czasu, będę koło 19:30 to Ci mogę rozpisać parę przykładów, do zobaczenia
5 wrz 18:07
Ja: Czy ktos może podać jakis przykład?i potem sprawdzić...
6 wrz 17:54