l. rzeczywiste
jan: Ile jest liczb dwucyfrowych, które przy dzieleniu przez 6 dają resztę 2?
Nie miałem jeszcze ciągów, a wychodzi mi, że 13 liczb... powinno 15, dlaczego?
5 wrz 16:49
ICSP: pierwsza : 14
ostatnia : 98
5 wrz 16:53
jan: A czemu tam jest +1?
5 wrz 16:57
jan: Odświeżam, jakby mi mógł ktoś to powiedzieć
5 wrz 17:27
ICSP: ponieważ wyrażenie : 98−14 − liczy ilość liczb od 14 do 97(włącznie z 97). Niestety nie
uwzględnia 98 wiec musiałem ją dodać
5 wrz 17:29
jan: ok, dziekuje
5 wrz 17:32
xxx: Mam pytanie skąd mam wzięła się liczba 98 i 14 ? : )
24 paź 17:20
Piotr:
6*2 + 2 = 14
99/6 = 14 r3
98/6 = 14 r2
24 paź 17:24
xxx: Dzięki wielkie .
24 paź 17:26
Ania: Określ znak iloczynu liczb: a = 13/5 − 2,(5) , b= √2 −1,(4) . Odpowiedź uzasadnij .
24 paź 17:35