Jak wyliczyć całkę ∫ (8x^3)/(x + 1 )^4 dx ?
Paweł: Jak wyliczyć całkę ∫ (8x3)/(x + 1 )4 dx ?
8 ∫ x3 = ∫ x3/ (x+1)4 = ∫A/(x+1) dx +∫B/(x+1)2 dx +∫ C/(x+1)3 dx + ∫ D(x+1)4 dx /*(x+1)4
I dalej nie wiem jak to ruszyć.
Proszę o pomoc
5 wrz 16:43
5 wrz 17:17
Paweł: na trzech przeglądarkach "show steps" nie działa. Przed zadaniem pytania staram się użyć
najpierw wolframalpha.
5 wrz 17:26
Krzysiek: no coś nie działa ale i tak możesz zauważyć ile wynosi A,B,C,D
5 wrz 17:44
Paweł: Ok, ale chciałbym zobaczyć jak do tego doszło.
5 wrz 18:03
Krzysiek: x3 =A(x+1)3 +B(x+1)2 +C(x+1) +D
i porównujesz współczynniki przy tych samych potęgach i rozwiązujesz układ równań
5 wrz 18:05
Paweł: Siedzę już trochę i nadal nie rozumiem jak mam to zrobić. Proszę o pomoc przynajmniej z A.
5 wrz 20:40
Krzysiek: akurat z A jest bardzo łatwo, od razu widać że po prawej stronie przy x3 jest tylko A
więc porównując współczynniki przy x3 : po lewej masz 1 a po prawej A czyli: 1=A
po prostu musisz wszystko wymnożyć po prawej stronie
a po lewej masz: x3 +0*x2 +0*x +0
i porównujesz współczynniki przy odpowiednich potęgach
5 wrz 20:51
Mila: II sposób (zamiast przekształcać)
Obieram x=−1
L=(−1)3=−1, P=A*0+B*0+C*0+D=D ⇒D=−1
x=0
L=0, P=A+B+C−1⇔A+B+C=1
x=1
L=1, P=A*23+B*22+2C−1⇒8A+4B+2C=2⇔4A+2B+C=1
x=−2
L=(−2)3=−8 P=A*(−1)3+B*(−1)2−C−1=−A+B−C−1=−8⇔−A+B−C=−7
Mamy układ
A+B+C=1
4A+2B+C=1
−A+B−C=−7 dodaję (1) i (3) otrzymuję 2B=−6⇔B=−3
podstawiam do (1)i (2)
A+(−3)+C=1
4A+2(−3)+C=1
⇔A+C=4
4A+C=7 odejmuję stronami
3A=3⇔A=1
z (1) C=4−1=3
A=1
B=−3
C=3
D=−1
Jeśli masz pytania, to jestem na forum.
5 wrz 20:58
pigor: ... a może chciałbyś np. tak :
| | 8x3 | | (t−1)3 | |
∫ |
| dx = |x+1=t ⇒ x=t−1 i dx=dt| = 8 ∫ |
| dt = |
| | (x+1)4 | | t4 | |
| | t3−3t2+3t−1 | |
= 8 ∫ |
| dt = 8 ∫ (1t−3t−2+3t−3−t−4) dt = |
| | t4 | |
| | 3 | | 3 | | 1 | | 3 | | 3 | | 1 | |
= 8(lnt + |
| − |
| + |
| )+ C= 8(lnt + |
| − |
| + |
| )+ C  |
| | t | | 2t2 | | t3 | | x+1 | | 2(x+1)2 | | (x+1)3 | |
5 wrz 21:03
Paweł: jesteście Wielcy, dziękuje!
5 wrz 21:50
Mila:
5 wrz 21:51
Paweł: Tak na marginesie to jeszcze widać, że sporo brakuje mi do poziomu stopnia II na pwr. Mam
jeszcze miesiąc, muszę się wziąć ostro do roboty.
5 wrz 21:56
Nas: Witam. Mam pytanie do Mily skąd się wzięły akurat te wartości "x" jakie zastosowałaś w swoim
sposobie?
Pozdrawiam.
17 wrz 20:49
Mila: Taka równość i chcę wyznaczyć A,B,C,D
x3 =A(x+1)3 +B(x+1)2 +C(x+1) +D
Dobieram x tak, aby otrzymać łatwe równanie ze względu na kolejne współczynniki,:A,B,C,D
I tak dla x=−1 wyzerowały się 3 składniki mam (−1)3=D spróbuj sam dobrać inne x−sy. też Ci
wyjdzie.
Staraj się pytać od razu, bo zapomina się po kilku dniach.
17 wrz 23:19
Nas: Dzięki właśnie z "−1" i "0" nie mam problemów ale z reszta to chyba zgadywanie.
18 wrz 10:08
Nas: No próbowałem ale nie widzę tego na jakiej zasadzie dobrana została liczba 1 i −2 ?
18 wrz 10:33