LOGARYTMY OMOCY !
Martyna: Pomóżcie mi to rozwiązać, mam to zrobić, ale jakoś jak to próbowałam zrobić to źle wychdoziło.
Proszę o pomoc gdyż sama nie potrafię tego rozwiązać


:(:(:(:(:(:(:(::(:(
log 4 * log 27
3
√3 64
Błagam pomóżcie. 3
√3 oraz 64 to podstawy logarytmu
5 wrz 16:37
ICSP: ja
5 wrz 16:39
ICSP: log{3
√3 4 * log
64 27
| | lobc b | |
za pomocą twierdzenia : loga b = |
| sprowadzę drugi logarytm do ilorazu dwóch |
| | logc a | |
logarytmów o podstawie z pierwszego logarytmu.
| | log3√3 27 | | 2 | |
log3√3 4 * |
| = log3√3 4 * |
| = // |
| | log3√3 64 | | log3√3 43 | |
| | 2 | |
na podstawie własności : loga bc = c * loga b // = log3√3 4 * |
| = |
| | 3* log3√3 4 | |
5 wrz 16:44
BBB: Widzisz Martynko , nie ma co płakać
5 wrz 16:48
5 wrz 16:56
ICSP: chyba w paincie rysowane
5 wrz 16:57
Martyna: No
5 wrz 16:58
ICSP: a) 49
1 − log7 14 + +9
−log3 2
wszystko sprowadza się do użycia wzoru : a
loga b = b
7
2 − 2log7 14 + 3
−2log32 = 7
log7 49 − log7 196 + 3
log3 2−2 =
| | 49 | | 1 | | 1 | |
7log7 49196 + 3log3 14 = |
| + |
| = |
| |
| | 196 | | 4 | | 2 | |
b) nie ma co liczyć. 0
5 wrz 17:02
Martyna: Bardzo dziękuję
5 wrz 17:03
Martyna: 5log37 − 7log35
5 wrz 17:39
ICSP: 0
5 wrz 17:40
ICSP: ale muszę przyznać ze coraz ciekawsze przykłady
5 wrz 17:41
Martyna: dlaczego zero? moglbys/moglabys to ropisac ?
5 wrz 17:48
Martyna: A tam jak bylo log(2+√3) + log(2−√3) = log 4−3=log1 bo log1=0 tak?
5 wrz 17:51
ICSP: 5
log3 7 − 7
log3 5
zakładam że : 5
log3 7 = 7
log3 5
wtedy mam że :
log
5 5
log3 7 = log
5 7
log3 5
log
3 7 = log
3 5 * log
5 7
| | log3 7 | |
log3 7 = log3 5 * |
| |
| | log3 5 | |
log
3 7 = log
3 7 co jest prawdą tak wiec stwierdzenie : 5
log3 7 = 7
log3 5 jest również
prawdzie a przenosząc wszystko na lewą stronę otrzymuje : 5
log3 7 − 7
log3 5 = 0
5 wrz 17:53
ICSP: tak
5 wrz 17:53