rozwiąż całkę
Agata: Proszę o rozwiązanie całek:
5 wrz 16:23
Mila: Sama nic nie zrobisz?
5 wrz 16:30
Agata: | | 31 | |
Mam zrobiona pierwszą, wyszło mi |
| ln|1−3x2| nie wiem czy to jest dobrze. |
| | 6 | |
W drugiej wychodzą mi jakieś bzdury przy podstawieniu. A reszty nie wiem jak ugryźć? Pomożesz
mi?
5 wrz 17:08
Krzysiek: 1)ok
| | 4x−1 | | 4(x+1)−5 | |
2) |
| = |
| |
| | 3x+3 | | 3(x+1) | |
rozbij na 2 całki i skorzystaj z podstawowych wzorów
3),4) podstawienie: t=lnx
5)podstawienie: t=x−1
i skorzystaj z podstawowego wzoru: ∫x
a dx=...
5 wrz 17:14
Agata: jak tą drugą rozbić na dwie całki?
5 wrz 17:18
5 wrz 17:18
Paweł: Ej sory , ale będe miał głupie pytanie ile to jest √1 , bo już sam się pogłubiłem .
5 wrz 17:20
matik: ∫1/(x−7)2dx
27 cze 13:36