uzasadnij różnicę
łukasz: uzasadnij ze roznica wkardatow dwoch liczb dwucyfrowych ktore roznia sie kolejnoscia cyfr jest
podzielna przez 9 i 11.
robimy powtórki na lekcjach już do matury a w tym przykładzie mi coś źle wychodzi, więc proszę
o wytłumaczenie
5 wrz 16:02
łukasz: kwadratow*
5 wrz 16:04
Saizou : liczba dwucyfrowa jest w postaci 10a+b gdzie a,b∊{1,2,...9}
oraz liczba 10b+a
zatem
(10a+b)2−(10b+a)2=9*11*t
100a2+2ab+b2−(100b2+20ab+a2)=
100a2+20ab+b2−100b2−20ab−a2=
99a2−99b2=
99(a2−b2)=99t ckd
5 wrz 16:07
Saizou : i założenie że t∊C
5 wrz 16:09