Dane są dwa okręgi jednokładne. wyznacz środki jednokładności.
Ann: Dane są dwa okręgi jednokładne. wyznacz środki jednokładności.
o1: x
2+y
2−2x+2y−2=0
02: x
2+y
2−6x+10y−2=0
wyznaczylam juz S1: (1,−1) r1=2 oraz S2: (3,−5) r2=6
i nie wiem co dalej, pomocy

!
5 wrz 15:55
Ann: mam juz k=−3 lub k=3
prosze co dalej

?
5 wrz 16:06
Mila: metoda geometryczna
I) O
2 jednokładny do O
1 w skali k=3 ( narysuj okręgi w ukladzie wsp.)
P(x,y) środek jednokładności
wektor PS
2→=3PS
1→ ⇔[3−x,−5−y]=3[1−x,−1−y]
⇔3−x=3−3x
−5−y=−3−3y
x=0 i y=1
P=(0;1)
| | 1 | |
O1 jednokładny do O2 w skali k1= |
| względem punktu P=(0;1) |
| | 3 | |
Podobnie mozna znaleźć punkt dla skali k=−3 k
2=−U{1}[3}
II sposób ze wzorów , znasz te wzory?
Jakie metody były w szkole?
5 wrz 17:01
Mila: Punkt A'(x',y') jest jednokladny do punktu A(x,y) względem punktu P(a,b) w skali k,
to współrzędne punktu A' obliczamy:
x'=kx+a(1−k)
y'=ky+b(1−k)
5 wrz 17:05