silnia
tech: Rozwiąż równianie:
6!*(n+1)!−7!*n!=0
5 wrz 15:24
rumpek: n! * (n + 1) = (n + 1)!
5 wrz 15:25
tech: później gdy dojdę do postaci:
6! * n!*(n−6) = 0
to 6! * n! = 0?
5 wrz 15:29
rumpek: eee
5 wrz 15:36
rumpek:
wyłączamy wspólne współczynniki:
6! * (n + 1)! − 7! * n! = 0, zał n ≥ 1
6! * n! * (n + 1) − 7 * 6! * n! = 0
6! * n! ([n + 1] − 7]) = 0
6! * n!(n − 6) = 0
n − 6 = 0
n = 6
5 wrz 15:38
tech: 6! * n!
a tego nie przyrównuje do 0?
5 wrz 15:41
rumpek: A ile rozwiązań ma takie równanie: (x
2 + 4)(x − 4) = 0
5 wrz 15:42
rumpek: Odnośnie postu wyżej: na poziomie liceum

bo można na zespolonych
5 wrz 15:42
tech: A faktycznie. Dzięki wielkie !
5 wrz 15:46