rozwiaż nierownosc
matur: −6x2 + 5x −1>0
5 wrz 15:04
axim: przyrównaj do zera i wyznacz delte i x1 i x2
5 wrz 15:10
Saizou :

Δ=5
2−4*(−6)*(−1)=25−24=1
√Δ=1
| | −5−1 | | −6 | | 1 | |
x1= |
| = |
| = |
|
|
| | 2*(−6) | | −12 | | 2 | |
| | −5+1 | | −4 | | 3 | |
x2= |
| = |
| = |
|
|
| | 2*(−6) | | −12 | | 4 | |
i rysuję parabolę skierowaną ramionami do dołu mającą miejsca zerowe x
1 i x
2
i odczytujemy że
5 wrz 15:10
Piotr:
| 4 | | 3 | |
| to jest |
| ?  |
| 12 | | 4 | |
5 wrz 15:13
Saizou : | | −4 | | 1 | |
ale błąd tam ma być że x2= |
| = |
| |
| | −12 | | 3 | |
5 wrz 15:14
Saizou : | | 1 | | 1 | |
i odp. się zmieni na x∊( |
| : |
| ) |
| | 3 | | 2 | |
5 wrz 15:16
Piotr:
5 wrz 15:16