bryly obrotowe:/
hahahhaha: prosze o pomoc mam zadanka na których barddzo mi zalezy:
nie umiem sobie z tym poradzic a zalezy mi na tym zadaniu:
2.oblicz pole powierzchni calkowitej i objetosc walca , którego promien podstawy wynosi 4 cm, a
tworzaca jest o 25 % dluzsza od srednicy podstawy.
3. objetosc walca wynosi 160 PI cm3. oblicz pole powierzchni calkowitej bryły, jezeli wiesz ,
ze wysokosc walca wynosi 10 cm.
2. w stozku kat rozwarcia jest równy 90 stopnii . oblicz pole powierzchni calkowitej i objetosc
tego stozka , jezeli srednica jego podstawy wynosi 8 cm.
bardzo prosze o pomoc...
4 maj 19:52
imię lub nick: walec posiada tworzącą?
4 maj 19:57
Karolina: 2.
Pc − Pole całkowite walca
V − Obiętość walca
r − promień podstawy walca
l − tworząca walca
d − średnica podstawy walca
Dane:
Pc=2*π*r*(l+r)
V=π*r2*l
r=4 [cm.]
d=8 [cm.]
l=8*25/100
l=2*25/25
l=2*1
l=2 [cm.]
Pc=2*π*4*(2+4)
Pc=8*π*6
Pc=48π [cm.2]
V=π*42*2
V=π*16*2
V=32π [cm.3]
4 maj 20:18
Karolina:
3.
V − Obiętość walca
r − promień podstawy walca
h − wysokość walca
Pc − Pole całkowite walca
Dane:
V=π*r2*h
V=160π [cm2]
Pc=2*π*r*(h+r)
h=10 cm.
π*r2*h=160π
π*r2*10=160π /:π
r2*10=160 /:10
r2=16
r=√16
r=4 cm.
Pc=2*π*4*(10+4)
Pc=8*π*14
Pc=112π [cm2]
4 maj 20:29
Karolina: stożek to nie jest moja mocna strona niestety...
walec i stożek mają tworzące...
4 maj 20:32