caleczka
Bartek: Całka niewłaściwa:
| | 1 | |
<0, |
| > nie wiem jak to zapisac na calce dlatego daje to w nawias |
| | 2 | |
5 wrz 14:56
Krzysiek: policz całkę nieoznaczoną:
prze podstawienie: t=2x i skorzystaj z funkcji arcsin by obliczyć tą całkę
5 wrz 15:01
Bartek: czy mogę coś takiego zrobić
5 wrz 15:02
Bartek: oczywiscie to 1/2 ma byc jako potega , bo nie wiedzialem jak to zapisac
5 wrz 15:03
Mila: | | dx | | dt | |
∫ |
| =∫ |
| = |
| | √1−4x2 | | 2√1−t2 | |
i teraz z podstawowego wzoru
| | 1 | | 1 | |
= |
| arcsint= |
| arcsin(2x) dokończ... |
| | 2 | | 2 | |
5 wrz 15:44