potrafi mi ktos to wytłumaczyc?
Łukasz: mam zadanie
oblicz całke po K, gdzie K jest częścią okregu x2 = y2 = 4 leżacy w pierwszej ćwiartce
układu.
a całka to ∫xy ds
wiem ze to kolo o sr. w punkcie (0.0) i promieniu 2.
cos tu trzeba zrobić z biegunowymi ale co i jak pomoze ktoś?
5 wrz 13:59
Łukasz: policzyc to nie problem ale do jakiego wzoru mam to podstawic?
wiem ze x(t) = 2cost
y(t) = 2sint
ze calke liczyc od 0 do π/2
ale jakie i dlaczego takie równanie trzeba tu zapisac pomozccie prosze
5 wrz 14:08
5 wrz 14:12
Łukasz: aha i tu nie trzeba nic wiecej tylko do tego wzoru podstawic tak?
5 wrz 14:15
Krzysiek: no i obliczyć odpowiednią całkę trzeba
5 wrz 14:16
Łukasz: ok dzieki wielkie
5 wrz 14:17