całeczka
Bartek: Taka prosta całka dla was:
5 wrz 12:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
napisz normlanie jak wyglada ten mianownik
czy to jest:
√x*sin
2(
√x)
5 wrz 12:27
Bartek: √x*sin2*√x
5 wrz 12:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeżeli tak to chyba powinieneś się domyślić jakie jest podstawienie
5 wrz 12:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
no raczej nie sin
2*
√x bo nie ma czegoś takiego jak 'sin
2'
5 wrz 12:31
Bartek: √x=t , czyli x=t2
5 wrz 12:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale x=t2 jest zbyteczne
√x = t
dt = .....
5 wrz 12:32
pigor: ... np. tak : x >0 , to
| | dx | | 2tdt | |
∫ |
| = | √x=t i t >0 ⇒ x=t2 i dx=2tdt | = ∫ |
| = |
| | √x sin2√x | | t sin2t | |
| | dt | |
= 2 ∫ |
| = −2 ctgt + C= −2 ctg√x + C . ... |
| | sin2t | |
5 wrz 12:34
Bartek: | | 1 | |
nie jestem pewien dt= |
| dx , tylko nie krzycz jak co  wiem ze to zle |
| | 2√x | |
5 wrz 12:36
Bartek: dzięki wszystkim za pomoc i chęci; p
5 wrz 12:38