rozniczka 1 rzedu
Basia: Rożniczka 1 rzedu
3 pierwiastki z √26,19
5 wrz 12:07
Basia:
3√26,19 czy raczej 3√26,19 ?
5 wrz 12:08
Basia: to drugie
5 wrz 12:12
Basia: prosze o pomoc
5 wrz 12:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
f(26.19) ≈ f(27) − (27−26.19)*f'(27)
5 wrz 12:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
zmiana nicku, a typ zadań ten sam
5 wrz 12:25
Basia: heheh , ale wolalabym tym drugim sposobem jak mozna
chodzi mi o pochodna
5 wrz 12:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale 'ten drugi' sposób to jest ten sam sposób
5 wrz 12:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
masz na końcu zapisu przecież f
'(27)
5 wrz 12:33
Basia: okkkk
5 wrz 12:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiscie:
f(x) = 3√x
x0 = 27
Δx = (27−26.19) = 0.81
5 wrz 12:36
Basia:
no to spróbuj tak
podstaw:
f(x) =
3√x = x
1/3
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| *x(1/3)−1 = |
| *x−2/3 = |
| * |
| = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | x2/3 | |
i teraz podstaw
x
0=27
h = −0,81
do wzoru:
f(x
0+h) ≈ f(x
0) + h*f'(x
0)
dostaniesz:
| | 1 | |
3√26,19 = 3√27−0,81 ≈ 3√27 − 0,81* |
| = |
| | 33√272 | |
| | 1 | | 1 | |
3 − 0,27* |
| = 3 − 0,27* |
| = |
| | 3√36 | | 3√(32)3 | |
| | 1 | | 1 | |
3 − 0,27* |
| = 3 − 0,27* |
| = 3 − 0,03 = 2,97 |
| | 3√93 | | 9 | |
kolejne już próbuj sama
5 wrz 12:41