miejsca zerowe funkcji
kropka: dla jakich wartości parametru m miejsca zerowe funkcji f(x)=(2m
2−1)x
2 − 2mx+1 spełniają
warunek x1
2+x2
2>2 ?
nie mam pojęcia jak się za to zadanie zabrać..
4 maj 19:36
Krzysiek: wzory viete'a

mowi i to cos
4 maj 19:39
Krzysiek: x12+x22 rozpisz sobie tak zebys mial tam wzory viete'a
4 maj 19:39
imię lub nick: założenia:
2m2−1≠0 i Δ≥0 aby było kwadratowe i miało przynajmniej jedno(podwójne) miejsce zerowe
4 maj 19:40
kropka: x12+x22 = (x1+x2)2−2x1x2 = (2m/2m2−1)2 − 2 (1/2m2−1) chyba...
(2m/2m2−1)2 − 2 (1/2m2−1) > 2
da się to jakoś poskracać bo trochę pogmatwane..? i co z tym dalej robić?
4 maj 20:27
kropka: 2−4m2>2
dobrze?
co dalej robić żeby wyznaczyć przedział m?
5 maj 13:46