Pole obszaru miedzy krzywymi , proszę o pomoc
Wojtek: oblicz pole obszaru między krzywymi
y=−x4+3x+1 y=x4−4x−5
5 wrz 11:18
Natalia: x4+3x+1−x4+4x+5=0
5 wrz 11:22
Natalia: czyli 7x+6=0
x=−6/7
5 wrz 11:24
Aga1.: x4−4x−5=−x4+3x+1
2x4−7x−6=0
5 wrz 11:27
Wojtek: Teraz mam obliczyć z tego delte tak ?
5 wrz 12:17
ICSP: Nie

Musisz rozłożyć ten wielomian na czynniki liniowe i zn ich odczytać pierwiastki (poziom II
klasy liceum)
5 wrz 12:18
ICSP: Dobra

Z tym poziomem to troszkę przesadziłem xD
5 wrz 12:21
Basia:
f(x) = 2x
4 − 7x − 6
ponieważ lim
x→±∞ 2x
4 − 7x − 6 = +
∞ i f(0) = −6
muszą być przynajmniej dwa miejsca zerowe
ponieważ
f'(x) = 8x
3 − 7
funkcja ma jedyne ekstremum (minimum) w p−cie x
0 =
3√7/8
czyli muszą być
dwa i tylko dwa miejsca zerowe
ponieważ f(−1) = 2+7−6 = 3 a f(0) = −6 jedno jest na pewno ujemne z przedziału (−1;0), ale czy
wymierne nie dałabym głowy
| | 1 | |
to mogłoby być tylko x0 = − |
| |
| | 2 | |
a nie jest bo
| | 1 | | 7 | | 1 | | 28 | | 48 | |
f(−12) = 2* |
| + |
| − 6 = |
| + |
| − |
| ≠0 |
| | 16 | | 2 | | 8 | | 8 | | 8 | |
czyli równanie 2x
4 − 7x − 6 = 0
nie ma pierwiastków wymiernych
w takim razie są dwie możliwości:
1. błąd w przepisywaniu
2. przerabialiście metody rozwiązywania takich równań (jakie ?)
5 wrz 13:08
Basia:
jakby ta druga krzywa miała równanie: y = x4 + 4x3 − 5
to już byłoby łatwo
5 wrz 13:21