ekstremum lokalne f(x,y)
As: Hej

mam problem z wyznaczeniem ekstremów lokalnych
f(xy)= x
3+8y
3−6xy+3 f'x = 3x
2 − 6y f'y = 24y
2−6x
wiem, że trzeba rozwiazać układ 3x
2 − 6y=0 24y
2−6x=0 ale nie mam pomysłu jak to zrobić,
utknęłam na tym układzie równań i nie mogę ruszyć dalej. Proszę o pomoc.
5 wrz 11:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
3x2 − 6y = 0 ⇔ x2 = 2y ⇒ x4 = 4y2 (*)
24y2 − 6x = 0 ⇔ 4y2 − x = 0 ⇒ podstawiasz (*) x4 − x = 0 ⇒ x(x3−1) = 0 ⇔ x(x−1)(x2+x+1)=0
5 wrz 11:17
Aga1.: 3x
2−6y=0/:3
24y
2−6x=0/:6
x
2−2y=0
4y
2−x=0⇒x=4y
2
16y
4−2y=0
2y(8y
3−1)=0
y=0 v y=0,5
x=0 lub x=1
Nie pisałam klamerek.
5 wrz 11:25
As: Wielkie dzięki
5 wrz 11:26