rozniczka 1 rzedu
Natalia: √15,68 z tego ma byc pierwiastek z 4 tylko niewiem jak to zapisac
5 wrz 11:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
√15,68 ≈ √15,6816 = √(3,96)2 = √(4−0.04)2
f(x) = √x2
Δx = 0.04
5 wrz 11:15
Natalia: dziwnie to policzone
5 wrz 11:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
a jak chcesz to policzyć

słucham
5 wrz 11:54
Natalia: jak z tego pochodna obliczyc
xo=16
h=−0,32
no iteraz pochodna
5 wrz 11:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to licz pochodną z f(x) = √x
5 wrz 11:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
chociaż Δx = 0.32 to strasznie duzy błąd przybliżenia będzie
5 wrz 11:58
Basia: to jeszcze nie jest policzone; to tylko wskazówka
| | f(x0+h) − f(x0) | |
f'(x0) = limh→0 |
| |
| | h | |
f'(x
0) = ≈ {f(x
0+h) − f(x
0)}{h}
h*f'(x
0) ≈ f(x
0+h) − f(x
0)
f(x+0+h) ≈ f(x
0) + h*f'(x
0)
może łatwiej Ci będzie tak:
przyjmij:
f(x) =
√x
x
0 = 16
h = −0,32
masz
| | 1 | | 1 | |
√15,68 = √16−0,32 ≈ √16 − 0,32* |
| = 4 − 0,16* |
| = 4 − 0,04 = 3,96 |
| | 2√16 | | 4 | |
5 wrz 11:58
Natalia: 1/8 chyba wychodzi
5 wrz 11:58
Basia: jak widać mimo dość dużego błędu wynik jest dokładnie taki sam
5 wrz 11:59
Natalia: o tak na studiach robimy
5 wrz 12:01
Basia: wiem
5 wrz 12:10