Ciągi
Ania: Proszę o pomoc. Nie rozumiem za bardzo tych ciągów.
zad.1
Cztery liczby tworzą ciąg geometryczny. Wyznacz je wiedząc, że czwarta liczba jest mniejsza od
drugiej o 8, a trzecia jest mniejsza od pierwszej o 24.
zad. 2
Wykaż, że 1+7+13+...+(6n−5)=n(3n−2)
zad.3
Ciąg (an) jest arytmetyczny. Wyznacz ten ciąg wiedząc, że iloczyn pierwszego i trzeciego
wyrazu wynosi 18, a wyraz o numerze 15 jest równy 24.
4 maj 19:35
pazio: pozwól, że Ci pomogę
4 maj 19:44
Basialitka@op.pl: Objętość graniastosłupa prostego wynosi 180cm do szejśćianu .
Oblicz jego wysokość wiedząc ,ze poctawą graniastosłupa jest trapez o podstawach równych 3cm
i 6cm oraz wysokośći równej 2 cm
4 maj 19:50
pazio: 1. ciąg geometryczny, tzn że masz jakiś pierwszy wyraz a
1 i iloraz q, a to oznacza, że Twój
ciąg wygląda: a
1, a
1*q, a
1*q
2...
skoro masz tylko 4 wyrazy, to są to: a
1q
0(czyli a
1), a
1q
1(czyli a
1q), a
1q
2, a
1q
3
czwarta liczba, czyli a
1q
3 mniejsza od drugiej(a
1q) o 8, czyli: a
1q
3 + 8 = a
1q (swoją
drogą, jeśli jakaś "dalsza" liczba jest mniejsza od "bliższej", to to Ci podpowiada, że ciąg
jest malejący, jeśli ciąg geometryczny jest malejący, to jego iloraz jest jakimś ułamkiem np.
trzecia liczba(a
1q
2) mniejsza od pierwszej(a
1) o 24, czyli: a
1q
2 +24 = a
1
i masz układ równań z dwiema niewiadomymi

a
1q
3 + 8 = a
1q ∧ a
1q
2 + 24 = a
1
z drugiego równania wyznaczas sobie a
1:
a
1q
2 − a
1= −24
a
1(q
2 −1) = −24
patrzysz, co się dzieje dla q=−1 ⋁ q=1:
0≠−24 sprzeczność ⇒ więc wiesz, że Twój iloraz jest na pewno różny od −1 i 1
więc q∉{−1, 1}:
wracasz do pierwszego równania:
a
1q
3 − a
1q = −8
a
1q(q
2 − 1) = −8
podstawiasz do niego to, co wyznaczyłaś:
możesz skrócić:
−24q = −8
więc a
1 = −27
4 maj 20:00
Michał Szczotka: że się wtrącę za nim ktoś drugie napisze

mnie taki ziomek uczył że jak jest wykaż to się
robi jakimś cmykiem typu indukcja

ale to juz jest poziom raczej studia więc chyba Aniu
powinnaś dać sobie spokój z tym zadaniem
4 maj 20:06
pazio: 2. jest to ciąg arytmetyczny o jakimś wyrazie pierwszym a
1 i różnicy r, czyli Twój ciąg
wygląda tak:
a
1 + 0*r(czyli a
1), a
1 + 1*r(czyli a
1+r), a
1 + 2r itd..
ten ciąg ma pierwszy wyraz a
1 = 1 i różnicę r = 6
Twój n−ty wyraz ciągu ma postać 6n−5
oznacza to, że podstawiając kolejno 1, 2, 3... powstaną Ci te wyrazy, tzn. 1, 7, 13...
po lewej stronie równania masz sumę ciągu arytmetycznego i jest na to wzorek
dla tych danych to wygląda tak:
(jeśli masz masz coś do wykazania, to zaczynasz od lewej strony równania, dochodząc do prawej →
przepraszam, że tłumaczę jak dla ułoma, ale skoro nie rozumiesz, chcę byś zrozumiała

)
| 1 | | 1 | | 1 | |
| n(1+6n−5) = |
| n(6n−4) = |
| n*2(3n−2) = n(3n − 2) |
| 2 | | 2 | | 2 | |
cnd
4 maj 20:08
pazio: dlaczego, coś Ty

w liceum jest mnóstwo dowodów
4 maj 20:09
pazio: a poza tym indukcja jeszcze ze 2, 3 lata temu była na maturze więc naprawdę bez przesady
4 maj 20:10
Bogdan:
zad. 2
Wykaż, że 1+7+13+...+(6n−5) = n(3n−2)
Mamy tutaj ciąg arytmetyczny (a
n): a
1 = 1, r = 6, a
n = 6n − 5.
Obliczamy liczbę wyrazów ciągu k: 6n − 5 = 1 + (k − 1)*6
6n − 5 = 1 + 6k − 6
k = n
| | 1 | |
Stosujemy wzór na sumę n wyrazów w ciągu arytmetycznym: Sn = |
| n(a1 + an) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Sn = |
| n(1 + 6n − 5) = |
| n(6n − 4) = |
| n*2(3n − 2) = n(3n − 2) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
4 maj 20:14
pazio: 3. ciąg arytmetyczny, czyli znów masz do czynienia z a
1 i jakąś stałą(którą jest r → różnica)
którą dodajesz do kolejnych wyrazów:
a
15 = 24 tzn. a
1 + 14r = 24 ⇒ a
1 = 24 − 14r
a
1*a
3 = 18
a
1(a
1 + 2r) = 18
podstawiasz sobie to, co wyznaczyłaś wcześniej z piętnastego wyrazu:
(24 − 14r)(24 − 14r +2r) = 18
(24 − 14r)(24 − 12r) = 18
| | 9 | |
144 − 84r +42r2 − 72r = |
| |
| | 2 | |
| | 9 | |
42r2 − 156r + 144 − |
| = 0 |
| | 2 | |
(może gdzieś się walnęłam bo to jakieś takie brzydkie równanie)
| | 9 | |
Δ = 1562 − 4*42*(144 − |
| ) |
| | 2 | |
i tu niestety polegnę... ale zamysł jakiśtam przekazałam mam nadzieję

i mam nadzieję, że dasz
radę z rachunkami
4 maj 20:20
pazio: dla Basialitka@op.pl: szukasz H=?
V = 180 cm
3
| | 1 | |
a = 3cm ∧ b = 6cm ∧ h =2cm ⇒ Pp = |
| *2(3+6) = 9 cm2 |
| | 2 | |
V=P
p*H
180=9*H ⇒ H = 20 cm
4 maj 20:25