jada: Ja też mam z probabilistyki: Hania i Marcin są w grupie składającej się z 6 dziewczyn i 5
chłopców. Wszystkie dzieci ustawiają się w sposób losowy w szereg. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że
a) pomiędzy żadnymi dwiema dziewczynami nie stoi ani jeden chłopiec,
b) pomiędzy Hanią i Marcinem nie stoi żadne dziecko.
Proszę o pomoc!
28 maj 19:45
b.: Różnie można. Np. tak
Ω = {wszystkie permutacji zbioru 11 el. dzieci},
czyli |Ω|=11!
Policzmy zdarzenia sprzyjające:
a)
czyli jest albo 6 dziewczyn na początku, i dalej 5 chłopców, lub na odwrót.
W każdym z przypadków mamy 6!*5! możliwych ustawien, czyli
P = 2*6!*5! / 11!
b)
wybieramy 1 miejsce spośród pierwszych 10 (10 sposobów),
Hanię i Marcina ustawimy w miejscu wybranym i następnym,
co można zrobić na 2 sposoby (najpierw H, potem M lub na odwrót)
Pozostałe 9 dzieci ustawiamy w jakiejkolwiek kolejności na pozostałych
9 miejscach (9! możl).
P = 10*2*9! / 11! = 2/11.
28 maj 21:10