,
lo: koncern paliwowy dwukrotnie w jednym tygodniu podniosl cene benzyny, pierwszy raz o 10%, a
grugi raz o 5%. po obu podwyzkach jeden litr benzyny wyprodukowanej przez ten koncern kosztuje
4,62zl. oblicz cene jednego litra benzyny przed podwyzkami.
5 wrz 09:23
5 wrz 09:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
to także nie jest trudne zadanie − wystarczy kojarzyć jak wyglądają zadania z procentami (z
podwyżkami, obniżkami)
5 wrz 09:25
lo: licze na Twoja pomoc
5 wrz 09:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
x − cena podstawowa
10% podwyżki czyli nowa cena to x(100%+10%) = 110%x = 1,1x
5% podwyżki czyli nowa cena to 1,1x(100%+5%) = 105%*1,1x = 1,05*1,1x = 1,155x
1,155x = 4,62 ⇒ x = .....
5 wrz 09:30
lo: dziekuje
5 wrz 09:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
czyli x=4
sprawdzenie:
4pln
podwyżka o 10% ... czyli nowa cena to 4,4pln
podwyżka o 5% ... czyli nowa centa to 4,4 +0.22 = 4.62pln
zgadza się
5 wrz 09:32
Adi: ArturzmiastaNeptuna: pomozesz mi tam ?
5 wrz 09:34