..
lo: w pewnej klasie liczba dziewcząt stanowi 60% liczby ucznió. Gdy 6 dziewcząt wyjechało na mecz
siatkówki, w klasie pozostało tyle samo chłopców, ile dziewcząt. Oblicz, ile osób liczy ta
klasa oraz ilu jest w niej chłopców.
5 wrz 09:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
lo ... tam daleś listę i się nie doczekales to teraz będziesz podawał pojedyncze zadania
5 wrz 09:22
5 wrz 09:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
rusz trochę głową to nie jest trudne zadanie
5 wrz 09:24
lo: ArturzmiastaNeptuna:
w szkole jestem i nie mam jak wstawiac od razu wszystkich
5 wrz 09:26
Adi: ArturzmiastaNeptuna pomozesz mi dalej ? bo nie wiem jak ten y mam wyliczyc
5 wrz 09:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
60% to dziewczyny
40% to chłopacy
x−liczba chłopaków
w takim razie 1,5x to liczba dziewczyn
1,5x − 6 = x
0.5x = 6
x = 12
w takim razie 1.5x = 1.5*12 = 18
czyli w klasie jest 18+12 = 30 uczniów, w tym 12 chłopaków
sprawdzenie
18−6 = 12 zgadza się
5 wrz 09:39
pigor: ... lub niech
x= ? − szukana liczba uczniów w klasie,
40%x= ? − szukana liczba
chłopców w tej klasie, to z warunków zadania :
60%x−6= 40%x /*10 ⇔ 6x−60= 4x ⇔ 2x=60 ⇔
x=30 i
40%x= 4*3=
12
5 wrz 14:35