,
lo: w hurtowni jest 3200 telewizorów, z których 3% ma pewne usterki. Ile wadliwych telewizorów
należy usunąć aby w hurtowni pozostało mniej niz 1% odbiorników z usterkami?
5 wrz 09:09
Patronus:
Wadliwych jest w tej chwili 3200 * 3% = 91 sztuk
A chcemy żeby było mniej niż 3200 * 1% = 32 sztuki
Czyli trzeba usunąć co najmniej 91 − (32+1) = ...
5 wrz 09:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
3200*3% = 96 sztuk wadliwych ; czyli 3200 − 96 = 3104 dobrych
(3104+x)*1% = x
31,04 − 0.01*x = x
31,04 = 1.01x
x = 30,73
czyli ... aby było mniej niż 1% wadliwych, może być co najwyżej 30 wadliwych.
Odp: Należy usunąć 96−30 = 66 wadliwych telewizorów
Sprawdzenie:
3104+30 = 3134
zgadza się
5 wrz 09:14