rozwiaz uklad rownan metoda przeciwnych wspolczynikow
Adi:
x − y = 8 /
x+ 2 y = 23 /
moge 1 podzielic przez 2 i 2 tez?
5 wrz 08:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
możesz ... tylko po co
od drugiego równania odejmujesz pierwsze i redukujesz w ten sposób 'x' i zostaje Ci równanie z
jedną niewiadomą 'y' ... wyliczasz ją i podstawiasz do pierwszego równania wyliczając 'x'
5 wrz 09:02
Adi:
x − y = 8 / * 2
x + 2y = 23
2x − 2y = 16
+ x + 2y =23
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3x = 39 / 3
x = 13
tak jest to dobrze ? jezeli tak to jak y obliczyc ?
5 wrz 09:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobrze
5 wrz 09:09
Adi: nie wiem jak teraz mam y rozwiazac moze ktos pomoc ?
5 wrz 09:16
Artur_z_miasta_Neptuna: skoro masz wyznaczone x=13
to podstawiasz do jednego z dwóch równań to 'x' i wyliczasz 'y'
np. do równania pierwszego
x−y=8
13 − y = 8 ⇔ 13 − 8 = y ⇔ y = 5
czyli: x=13 i y=5
sprawdzenie:
13−5 = 8 zgadza się
13+2*5 = 13 + 10 = 23 zgadza się
5 wrz 09:35