Zmienne losowe
pat: Gęstość zmiennej losowej X ma postać
| ⎧ | 0 dla x<0 | |
| ⎨ | 1/2ex dla x∊[0,ln3] |
|
| ⎩ | 0 dla x>ln3 | |
Dystrybuanta wyszła mi 1/2(e
x−1) dla x∊(0,ln3]
Nie wiem jak mam policzyc P(X>1)...jak to zrobic?
5 wrz 00:02
b.: a ile wynosi dystrybuanta w punkcie ln3?
wsk. dystrybuanta jest niemalejąca i przyjmuje wartości z [0,1]
5 wrz 00:05
pat: Dystrybuanta w x>ln3 wynosi 1 , a dla x≤0 wynosi 0
Udało mi sie zrobić P(x>1)

wyszło mi 1/2(3−e)
5 wrz 00:09
Basia:
| | 1 | |
P(X>1) = 1−P(X<1) = 1−F(1) = 1 − |
| (e1−1) = .... |
| | 2 | |
dokończ
5 wrz 00:10
b.: tak, zgadza się (bo P(X>1) = 1 − P(X≤1), a to ostatnie liczy sie bezpośrednio, jak się zna
dystrybuantę)
5 wrz 00:11