logarytmy
jarooo: wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe funkcji f(x)= lg (x2 =x) − log (3x+ 24)
4 wrz 23:50
Basia: popraw zapis
4 wrz 23:52
jarooo: log(x2 + x) − log(3x+ 24)
4 wrz 23:53
Basia:
a jakie liczby można logarytmować ? pamiętasz ?
4 wrz 23:54
jarooo: większe do 0 ?
4 wrz 23:56
Piotr:
5 wrz 00:02
Basia: zgadza się :0
czyli masz do rozwiązania układ dwóch nierówności:
x2+x > 0
3x+24>0
rozwiązujesz po kolei i szukasz części wspólnej zbioru rozwiązań
próbuj dalej sam i podaj wyniki; sprawdzę
(albo pytaj dalej, jeżeli czegoś nie wiesz)
5 wrz 00:03
jarooo: okej dzięki...dalej dam radę
5 wrz 00:05
Mila:

log(x
2 + x) − log(3x+ 24)
a)Dziedzina:
x
2+x>0 i 3x+24>0
x(x+1)>0 i 3x>−24 ⇔x>−8
x∊(−8;−1)∪(0;
∞)
b) log(x
2 + x) − log(3x+ 24)=0
log(x
2 + x) − log(3x+ 24)=log1
{x
2+x}={3x+24}
dokończ
5 wrz 00:14