Jakie będzie pole obszaru ograniczonego krzywymi y= -3x^2 oraz y= 2x-1
Antek: Jakie będzie pole obszaru ograniczonego krzywymi y= −3x2 oraz y= 2x−1
4 wrz 23:23
Basia:
znajdź najpierw punkty wspólne wykresów tych funkcji
i ustal granice całkowania
czyli rozwiąż równanie:
−3x2 = 2x − 1
podaj odpowiedź
4 wrz 23:25
Antek: 1
4 wrz 23:30
Basia: to nie jest rozwiązanie
przecież to równanie kwadratowe
3x
2 + 2x − 1 = 0
dzieci w pierwszej licealnej to liczą, przypomnij sobie: Δ itd.
a jak nie pamiętasz to masz tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html
4 wrz 23:40
Antek: jest kto kto to rozwiąże normalnie przez całke oznaczoną?
5 wrz 00:06
Basia: a granice całkowania ten ktoś ma wziąć z sufitu czy poprosić jakiegoś jasnowidza ?
5 wrz 00:13
Aga1.:

3x
2+2x−1=0
Δ=16
5 wrz 11:09