k∊( −0,6; 1) ?
jarooo: wyznacz wartość parametru k dla których dziedziną funkcji jest zbiór liczb rzeczywistych
f(x)= √(1−k2)x2 = (k−1)x +1
k∊( −0,6; 1) ?
4 wrz 22:49
Basia:
f(x) = √(1−k2)x2
jeżeli tak ma być to:
D = R ⇔ 1−k2≥0 ⇔ k∊<−1; 1>
4 wrz 22:53
Mila: Pomagam.
4 wrz 22:54
jarooo: f(x)= √(1−k2)x2 + (k−1)x +1
4 wrz 23:05
Basia: Mila napisała, że pomaga, to chyba za chwilę coś napisze
4 wrz 23:06
jarooo: no i przy okazji: Prosta k przecin proste y−2x=0 i y +x−3=0 w takich pkt Ai B że punkt S(4,2)
jest środkiem odc AB. Podaj współrzędne pkt Ai B oraz równanie prostej\
4 wrz 23:08
Mila:
f(x)=√1−k2)x2+(k−1)x+1
Funkcja podpierwiastkowa musi przyjmować tylko wartości nieujemne.
1) 1−k2=0⇔k=1 lub k=−1 i wówczas
f(x)=√1=1 >0
2)1−k2≠0 funkcja podpierwiastkowa jest funkcją kwadratową'
Funkcja ta ma wartości ≥0dla
a) 1−k2>0 i
b) Δ≤0
(1−k)(1+k)>0⇔k∊(−1;1)
Δ=5k2−2k−3≤0
k1=−0,6 lub k2=1
Δ≤0 dla k∊<−0,6;1>
odp z (1) i (2a,2b)⇒k∊<−0,6;1>∩<−1;1>=<−0,6;1>
4 wrz 23:08
Basia: pomagam w (2)
4 wrz 23:10
Eta:
ok
4 wrz 23:11
Basia:
A∊m m: y−2x=0 ⇔ y=2x
B∊l l: y+x−3=0 ⇔ y = −x+3
stąd:
A(a;2a) B(b; −b+3)
S jest środkiem odc.AB
a+b = 8
2a−b+3 = 4
a+b = 8
2a−b = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−
3a = 9
a=3
3+b=8
b=5
A(3;6) B(5; −2)
teraz napisz równanie pr.AB
4 wrz 23:17
jarooo: dzięki
4 wrz 23:29
Mila:
W zadaniu1) punkt1 należy jeszcze sprawdzić dla k=−1 ( wtedy ...?) godzina 23:08
5 wrz 16:05