Zadanka
Kinga: Prosze o pomoc jak sie komus nudzi potrzebuje calych rozwiazan tych zadan

Dzieki z góry
1.W kwadracie dwa równoległe boki wydłużono o 25%, a pozostałe 2 skrócono o p%. Powstał
prostokąt, którego pole jest o 20% większe od pola kwadratu. Oblicz p.
2.W hurtowni jest 3200 telewizorów, z których 3% ma pewne usterki. Ile wadliwych telewizorów
nalezy usunąć, aby w hurtowni pozostało mniej niż 1% odbiorników z usterkami?
3.W pewnej klasie liczba dziewcząt stanowi 60% liczby uczniów. Gdy 6 dziewcząt wyjechało na
mecz siatkówki, W klasie pozostało tyle samo chłopców, ile dziewcząt. Oblicz ile osób liczy ta
klasa, oraz ilu jest w niej chłopców.
4.Koncern paliwowy dwukrotnie w jednym tygodniu podniósł cenę benzyny, pierwszy raz o 10%,
drugi raz o 5%. Po obu podwyżkach 1l benzyny wyprodukowanej przez ten koncern, kosztuje
4,62zł. Oblicz cenę 1l benzyny przed podwyżkami.
| | 23 | | 7 | | 3 | |
5.Liczby a=( |
| )−1 − 2−2 * |
| 0 i b=(3√( |
| )2 − 2−3) :√8√64 |
| | 5 | | 8 | | 2√2 | |
zapisz w postaci dziesiętnej. Podaj zaokrąglenia liczb a i b z dokładnością do części
dziesiętnych. ( W liczbie b, wszystko w nawiasie jest pod pierwiastkiem

)
4 wrz 22:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
1)
a*a = a
2
(a+25%a)*(a−p*a) = a
2+20%a
2
czyli:
a*1,25*a*(1−p) = a
2*1,2
1,25*(1−p) = 1,2
1−0.96 = p
0.04 = p ⇒ p = 4%
4 wrz 22:48
Eta:
Mnie się nie nudzi
4 wrz 22:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
a reszty mi się nie chcę bo idę 'wywieźć zwłoki'
4 wrz 22:50
Eta:
Jak widać

.....masz szczęście,że
Artur się nudzi
4 wrz 22:50
Basia: Witaj
Eto 
Mnie też się nie nudzi. W ogóle jakoś nie widzę tu znudzonych. I spodziewam się, że nie
zobaczę.
4 wrz 23:00
Eta:
Hej
Basiu
4 wrz 23:01
Basia: Czy to nasz anmario się odnalazł ?
4 wrz 23:02
Eta:
Właśnie , też się zastanawiałam?
Jak wyśle nam

.... to będzie pewne,że się odnalazł
4 wrz 23:04
Eta:
Basiu wreszcie jesteś prawdzistą
"basią"
4 wrz 23:07
Basia: A co ? Ktoś się podszywał ?
4 wrz 23:07
Eta:

..... chodzi mi o
" wewiórkowe futrko"
4 wrz 23:09
Ajtek:
No taka
kolorowa jak Eta napisała
4 wrz 23:09
Basia: a już sobie przypominam.....................
4 wrz 23:20
anmario:
Basia zapytała: "Czy to nasz anmario się odnalazł?" i przypomniała mi dawne dzieje. Sto lat
temu, jeszcze w czasie studiów, często znikałem z domu, bywało, że na bardzo długo. I kiedy,
zmęczony światem tam wracałem by trochę od niego odpocząć, Mama stawiała przede mną talerz z
pierogami albo z żurkiem i mówiła do Taty: "przyszedł Mariusz, powsinoga"
Witajcie
5 wrz 23:38
Basia: Witaj "powsinogo"; pierogi na powitanie mogą być ?
8 wrz 02:34
Asia: Byłby ktoś tak miły i rozwiązałby zadanie 5?
29 paź 16:14
AS: Nudzę się i to strasznie,ale mi się nie chce liczyć.
29 paź 16:32
Asia: Ta informacja była zbędna. Mimo wszystko, może ktoś wykaże się chęcią pomocy? Zadanie 5...
29 paź 16:34
ICSP: | | 23 | | 7 | |
a = ( |
| )−1 − 2−2 * ( |
| )0 = |
| | 5 | | 8 | |
| | 5 | | 1 | | 1 | |
= |
| − |
| = |
| = 0,125 |
| | 8 | | 4 | | 8 | |
Zaokrąglij samodzielnie.
29 paź 16:47
ICSP: ojojojojoj
| 5 | | 1 | | 3 | |
| − |
| = |
| = 3 * 0,125 = 0,375 |
| 8 | | 4 | | 8 | |
Widać u mnie problemy z odejmowaniem
29 paź 16:50
ICSP: | | 3 | |
b = 3√ [ ( |
| )2 − 2−3] : √8√64 = |
| | 2√2 | |
| | 9 | | 1 | |
= 3√ [ |
| − |
| ] : √8 * 8 = |
| | 8 | | 23 | |
29 paź 16:52
Asia:

a nie masz przypadkiem błędu w a? Bo to co napisalam (narysowalam) wyzej, to nie jest
przypadkiem 1/2
3/5? a
−1 = 1/a...
29 paź 17:54
Asia: Dobra, z tą potęgą ujemnąto jest akurat to samo, ale i tak wydaje mi się, że masz błąd w a
(albo ja go mam), bo 5/8 − 1/4 = (sprowadzamy do wspólnego mianownika) 5/8 − 2/8 = 3/8, a nie
1/8... Mam rację?
29 paź 18:03
Asia: Aha, nie zauwazyłam Twojego wpisu z poprawką, już czaję, sorki xd
29 paź 18:06