sprawdzenie
olaxmat: zbadać liczbę rozwiązań w zależności od wartości parametru m, otrzymuje :
x=(1/2−p)/(−4p2+1) , y=(4p−2)/(−4p2+1)
dalej sprawdzam czy układ oznaczony itd. ? prosze o wskazowki
4 wrz 22:35
olaxmat: parametr p oczywiście : )
4 wrz 22:36
anmario: No teraz trzeba rozważyć dla jakich p rozwiązania mają sens liczbowy, czyli, w tym przypadku,
dla jakich p mianowniki są różne od zera.
Dla wszystkich znalezionych p układ jest oznaczony.
W przeciwnym wypadku jest sprzeczny, albo nieoznaczony (gdy mianownik i licznik są jednocześnie
równe zero)
4 wrz 22:41
olaxmat: p≠1/2 i cd?
4 wrz 23:20
Basia:
sądzę, że czegoś "po drodze" nie uwzględniłaś (eś)
podaj treść całego zadania
4 wrz 23:24
olaxmat: zbadaj liczbę rozwiązań układu równań 2x−py=1 i 8px−y=2 w zależności od wartości oarametru p.
4 wrz 23:25
Basia:
2x − py = 1
8px − y = 2
i od razu:
W = 2*(−1) − (−p)*8p = 8p2 − 2 = 2(p2−14)
czyli dla p = −12 lub p = 12 W=0
czyli układ będzie nieznaczony lub sprzeczny
dla p≠ −12 i p≠12 masz na pewno układ oznaczony i jedno rozwiązanie
(nie pytają Cię jakie)
Wx = 1 −p
2 −1
Wx = 1*(−1) − 2*(−p) = −1+2p
dla x= −12 Wx = −2 ⇒ układ sprzeczny nie ma rozwiązania
(dalej nie sprawdzamy bo nie ma po co)
dla x = 12 Wx=0
i trzeba jeszcze sprawdzić Wy
Wy = 2 1
8p 2
Wy = 4−8p
dla x=12 Wy = 0
czyli dla x=12 układ jest nieoznaczony nieskończenie wiele rozwiązań
(a jeżeli nie znasz metody wyznaczników to trzeba inaczej)
4 wrz 23:35
olaxmat: nie znam niestety
4 wrz 23:38
Basia: no to napiszę inaczej; chwilę potrwa
4 wrz 23:40
Basia:
2x − py = 1
8px − y = 2
2x = py+1
4p(py+1) − y = 2
4p
2y + 4p −y = 2
(4p
2−1)y = 2−4p
i teraz musisz rozważać
różne możliwości:
1.
p =
12 to mamy
0*y = 2−2
0=0
równanie tożsamościowe czyli układ
nieoznaczony
(nieskończenie wiele rozwiązań)
2.
p = −
12 to mamy
0*y = 2+2
0 = 4
równanie sprzeczne czyli układ
sprzeczny
(nie ma rozwiązania)
3.
tylko dla p≠
12 i p≠ −
12
wolno mi podzielić przez 4p
2 − 1
i wtedy mam
czyli dla każdego p≠
12 i p≠ −
12 mam układ oznaczony
(dokładnie jedno rozwiązanie dla każdego z tych p)
4 wrz 23:47
olaxmat: dzięki bardzo
4 wrz 23:49